Nyhet
 - Grattis på 1-årsdagen PUSH Sverige! Detta är en hyllning till vad vi åstadkommit tillsammans
Jag vet knappt var jag ska börja. Idag är det exakt ett år sedan vi lanserade PUSH Sverige, med en fantastisk film och en mysig kväll med live-musik och umgänge på Lava i Stockholm. Själv var jag inte ens med, jag befann mig just då någonstans ute i djungeln i Mozambique. Idag är jag inte heller med hemma i Sverige för att fira 1-årsdagen av vår fantastiska organisation - istället befinner jag mig på taket av ett hus i en stad bland bergen i södra Spanien. Men det är ju faktiskt det här som är det fina med det hela: för att vara engagerad i PUSH behöver du inte vara på någon särskild plats eller delta i några specifika event. Det är vad du brinner för som räknas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag ska nu göra ett tappert försök att sammanfatta vad vi alla som är med i PUSH har åstadkommit sedan den den där vårkvällen i Stockholm för ett år sedan då vi lanserade. Det kommer bli ett himla rabblande med ett översvallande av känslor, men om du inte känner dig stolt efteråt så har jag gjort dåligt jobb.

Okej, here we go.

Redan innan vi lanserade så hade vi blivit inbjudna till att delta vid Naturvårdsverkets årliga event Klimatforum. Där framförde vi en liten pjäs som sannerligen spridit ringar på vattnet (vi har blivit tillfrågade att göra om liknande framträdanden på två stycken Klimattemadagar senare i vår, en i Borlänge och en i Blekinge). Sedan var det som sagt lansering med pompa och ståt (eller nej, vad jag har hört så var det ju ganska litet och intimt, men det låter bättre att skriva så hehe). Sedan följde en vår av mycket administration och marknadsföring av vår nya plattform där unga samarbetar för hållbarhet. Medlemsantalet växte snabbt, både genom individuella medlemmar och medlemsorganisationer. Vi släppte lös klimatångesten i ett första Klimatskrik utanför Rosenbad (oj vad många fler det skulle bli under året). Vi demonstrerade mot gruvboomen, vi grillade hållbarhetschefer och miljöministern på regeringskansliet och vi lämnade in ett uppmärksammat remissvar på Regeringens förslag till Färdplan 2050. Vi åkte till Almedalen och fick tillsammans med Fältbiologerna självaste miljöministern att Klimatskrika med oss (om hon inte lagt på minnet vilka vi är fram tills nu så gjorde hon det garanterat här). Vi skickade en stab av medlemmar till Global Power Shift i Istanbul för att bygga vidare på den internationella unga klimatrörelsen, vi ställde ut på sommarens många event och värvade många nya medlemmar samtidigt som vi lobbade för vår sak på maktens alla nivåer och vi planerade och genomförde ett hejdundrandes Power Shift som kick-startade två fantastiska nya kampanjer (...& Ring Reinfeldt och Fossil Free Sweden) och ett flertal andra projekt. Vi sammankallade jordens största Klimatskrik tillsammans med Fältbiologerna utanför IPCC's rapportsläpp i Stockholm och hamnade i alla Sveriges största TV kanaler, BBC, internationella tidningar, radio... Vi demonstrerade längs Stockholms gator och lyckades kanske för första gången sedan det misslyckade klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 ena stora delar av den svenska klimatrörelsen.

Och så kom nog årets höjdpunkt...

*konstpaus*

... vi blev utsedda till Årets Miljöhjälte 2013 genom Johanna Lakso och Olivia Linander och fick ta emot pris av Kungen med motiveringen: ”Johanna Lakso och Olivia Linander är inte rädda att utmana politiker och organisationer i visionen om ett hållbart samhälle. De har varit med och startat den nya ungdomsorganisation PUSH Sverige, som redan under sitt första år har visat att den är en kraft att räkna med. Genom flera andra initiativ – till exempel Klimatuppdragen och Klimatskriket! – inspirerar de dessutom många människor att bli mer klimatsmarta och skakar liv i debatten inför valrörelsen.”

I say no more.

Sedan åkte vi till FN:s klimatförhandlingar i Warszawa och genomförde aktioner av olika slag och ordnade samtidigt helt fantastiska solidaritetsaktioner på hemmaplan bara för att lite extra visa vilken fantastiskt sprudlande och energirik organisation vi är, även i svåra stunder. Vi ordnade vårt fösta årsmöte på fantastiska Näs Gård utanför Jönköping och valde en ny styrelse, vässade vår värdegrund och budgeterade inför nästa år. Så kom 2014 och vi skålade in det nya året genom att vara med och arrangera Vision Ett Klot tillsammans med många andra miljöorganisationer från hela Sverige. Vi skrev öppna brev till Statsministern och resten av regeringen, vi skrev debattartiklar och föreläste, vi åkte med på WWF:s City Challenge turné som bloggare, vi gick på remissmöte med miljöministern om EU:s klimatmål och...

... här är vi nu. Ett år senare. 21 medlemsorganisationer, 362 individuella medlemmar och 81 stödmedlemmar senare. Så har vi åstadkommit allt det ovan nämnda på bara ett ynka år. Tillsammans. Och det är verkligen det jag vill betona här. Att vi har gjort det tillsammans. Alla vi 21 medlemsorganisationer, 362 individuella medlemmar och 81 stödmedlemmar. Tillsammans har vi höjt våran (de ungas) röst i hållbarhetsdebatten, tillsammans har vi med resten av Sveriges miljörörelse satt tillbaka klimatfrågan på den politiska agendan. Vi har pushat politiker och vi har fått dem att lyssna. Vi har faktiskt det.

Idag är det Earth Hour och jag vet att de flesta av oss kommer släcka lamporna under en timme ikväll. Låt oss göra det som en symbolisk handling för att uppmärksamma klimatfrågan, precis som WWF uppmanar. Men låt oss också göra det som en påminnelse om vad vi kan åstadkomma tillsammans om vi bara är tillräckligt många och är tillräckligt passionerade. Låt oss fira 1-årsdagen av en helt fantastisk organisation som kommer leva och växa i många år framöver. Och låt oss hylla varandra.

Det är vi som förändrar världen.

- Caroline Westblom