Greta inspirerar tusentals med skolstrejk för klimatet

I måndags satte sig Greta Thunberg utanför riksdagen med den här texten framför sig:

“Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra, vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med. Jag heter Greta och går i årskurs 9. Och jag skolstrejkar för klimatet fram till valdagen.”

Vi kände omedelbart en stark beundran för hennes mod, tydlighet och uthållighet. Framför allt visar Greta var vi är – om vi är tysta när vårt samhälle kör in i ett klimatkaos, så kan vi förlora vår framtid. Men om vi släpper allt och kämpar så skapar vi hopp tillsammans.

 

Greta har spridit en enorm kraft till många. Hundratals har stöttat strejken på plats och många tusen inspirerats på sociala medier. Men hon har också fått ta emot mycket kritik från klimatförnekare. Det är dags för oss unga miljökämpar att stötta varandra.

 

“Alla är välkomna. Om du inte är i Stockholm så kan du sitta vid ditt närmsta kommunhus.” hälsar Greta. “Jag har inte rösträtt, men det här är ett sätt att göra min röst hörd.”

 

Det är arton dagar kvar till valet. Klimatet har växt till valrörelsens näst viktigaste fråga – tiden är rätt för att bygga på detta så mycket vi kan. En osäker framtid väntar oss. Om vi agerar tillsammans kan vi möta den med kärlek och gemenskap. Vi behöver varandra nu.

 

Fältbiologerna och PUSH Sverige stöttar Greta. Ses vi där?

 

Alice Andersson, ordförande, PUSH Sverige

 

Johan Andersson, ordförande, Fältbiologerna

 

Joakim Andrén, Fältbiologerna

 

PS. Fältbiologen Joakim Andrén kommer sitta i strejken varje måndag, onsdag och torsdag fram till valet, och pratar gärna med alla som vill delta. Du når honom på 0704882830