PUSH deltog på Students Sustainability Summit 2018

IMG_2373

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Om Students Sustainability Summit 2018
Helgen den 16-18 februari bjöd n studentgrupp i Jönköping in studenter från hela Sverige för att diskutera hållbarhetsfrågor och bygga broar mellan olika organisationer. Ungefär sextio personer deltog under helgen och de flesta som deltog studerade i Malmö, Lund, Blekinge, Göteborg, Jönköping, Linköping eller Stockholm. Från PUSH Sverige deltog Niklas, Johanna och Malin.

Helgen var fullspäckad av workshops och föreläsningar. Vi fick lära oss om ”Mapathons” och hur vi kan hjälpa till att göra kartor över områden där det idag saknas viktig information. Vi pratade hållbarhetskommunikation och om de globala målen i Agenda 2030. Mycket fokus var också på organisationer och olika möjliga projekt och samarbeten mellan olika universitet.

We too matter
Den workshop som PUSH anordnade handlade om ungas möjlighet att påverka genom kampanjer. Vi lyfte fram viktiga verktyg och saker att tänka på när man utformar en kampanj. Bland annat gick vi igenom det politiska systemet. Vilka institutioner som finns på nationell, regional och lokal nivå samt vilka frågor som de olika institutionerna jobbar med:

d2e505de-8e14-40f1-98e1-5d2cc9f85b02
Från vänster översättning av de olika institutionerna: Riksdag, regering, myndigheter, länsstyrelser, landsting, kommuner, kommunfullmäktige, nämnder och tjänstemän.

Vi delade också med oss av olika kampanjer och aktiviteter som PUSH har gjort tidigare för att inspirera och visa att det är fullt möjligt att påverka med olika kampanjer. Vi lyfte bland annat fram mejlkampanjen om Peter Jihde som fick oss till TV4:s morgonsoffa. Om våra klimatskrik som vi gjorde tillsammans med Fältbiologerna för att visa hur arga och oroade vi är (Se ett skrik på YouTube). Om hur vi delar med oss av ungas perspektiv i debatter och paneler, och slutligen om Fossil Free kampanjen som drivits av 350.org och som många från PUSH deltagit i.

campaigns

Slutligen gav vi deltagarna konkreta verktyg att använda när de ska göra en kampanj. Flera av dessa verktyg fick vi i PUSH lära oss när vi var på Global Power Shift i Istanbul 2013, och tillsammans med lite kunskap vi hade i nätverket kunde vi ta fram en bild som ger bra stöd för kampanjer. Några av de saker man bör tänka igenom när man vill påverka med en kampanj är:

• att sätta ett mål som man kan uppnå och som bidrar till den vision man vill nå
• att formulera sitt budskap på flera olika sätt och väljer det som passar målgruppen
• att ta hjälp av andra som vill åt samma håll och analyserar vilka som kan vara mot
• att fundera på hur andra ska kunna engagera sig i kampanjen på olika sätt

IMG_2377

Det blev många bra diskussioner där visionerna handlade om allt ifrån en plastfri värld, till zero waste, till en vegannorm, till mer hållbarhet i skolan, till ett bensinfritt samhälle, till hållbart lantbruk. Det var väldigt kul att se hur grupperna diskuterade sig fram till bra strategier och använde de nya verktygen för att formulera budskap och aktiviteter. Förhoppningsvis inspirerar detta till fler och bättre kampanjer under 2018. Det finns så mycket att påverka!

Avslutningsvis var detta den andra Students Sustainability Summit som anordnades i Sverige. Det kommer med all säkerhet att bli fler framöver. Till dess vore det kul att prata mer om hur PUSH kan ge bättre stöd till studentorganisationer och involvera dem i vårt påverkansarbete.

Stort tack till Felicia och Denusha som projektledde eventet ♥ ♥

//Johanna, Malin och Niklas