Lördagen den 8 september skedde en Rise for Climate-aktion i Lund, med hela 300 deltagande! Vi som planerade och organiserade det var ett gäng unga och studenter från lokalgruppen Fossil Free Lund och PUSH Sverige. Som inspiration till dig för att du ska veta att det är möjligt för några unga att göra en sådan större manifestation, tänkte jag, Sara, berätta om hur vi planerade och genomförde aktionen och vad vi ska göra nu efteråt.
Jag själv blev tillfrågad av en av dem som hade den ursprungliga idén, men som ville locka till sig mer folk som till skillnad från honom själv har erfarenhet av att arrangera aktioner eller liknande tidigare. Till en början var vi fyra, men fler anslöt sig till vår planeringsgrupp, så att vi till slut var ca 8 personer. Under sommaren hade vi möte ungefär varannan vecka, och närmare inpå aktionen blev det varje vecka. Vi delade upp olika arbetsuppgifter, såsom att kontakta andra organisationer, skapa grafiskt material och ta anteckningar från våra möten beroende på folks intressen.
Rätt så tidigt bestämde vi vilket tema vi ville ha och vilken fråga vi ville driva. Vi kände till Rise for Climate’s generella tema om att sluta med fossila bränslen och gynna förnybara energikällor, men bestämde oss ändå för att driva på om en koldioxidbudget för Lund kommun. Någon i gruppen hade nämligen hört talas om att det arbetet var påbörjat, men det var än så länge oklart hur långt kommunen hade kommit. Nästa steg var att skriva en pitch som vi skickade ut till olika miljöorganisationer i Lund för att fråga om de ville samarbeta med oss, bl.a. Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Hållbart Universitet och Synaps. Jag själv deltog på ett möte med andra PUSHare från Göteborg, Stockholm och Falun för att prata om att genomföra Rise for Climate-aktioner. Rätt så tidigt gjorde vi också ett schema för när vi skulle ha gjort vad.
Närmare inpå aktionen delade vi upp oss i två grupper: En som planerade ett för-evenemang (på tisdagen samma vecka som aktionen som var på lördagen) och själva aktionen, och en grupp som hade hand om media och social media. Den senare skrev en debattartikel som publicerades i Lokaltidningen Lund, skapade posters & “huvudbild” till facebookevenemanget & flyers, och gjorde ett facebook-evenemang som vi bjöd in våra vänner till och delade i olika miljörelaterade grupper vi är med i. Jag var ansvarig för Facebook-eventet och såg till att dela det med jämna mellanrum från Fossil Free Lunds sida, från min egen profil, och skriva saker i eventet med en bild eller en video för att tagga igång folk att joina. Jag och en annan i gruppen skrev också en enkät som vi skickade ut till företrädare för de lokala partierna för att höra deras åsikter om en juridiskt bindande koldioxidbudget för Lund kommun – svaren finns att läsa här.
Samma vecka som aktionen, så hade vi ett för-evenemang, dit vi bjöd in en forskare som höll ett föredrag om klimatförändringarna, koldioxidbudget och vad vi kan göra för att stoppa klimatförändrigarna. Vi bjöd på pasta med tomatsås, linser och grönsaker, och målade sen fyra banderoller till aktionen. Det var en trevlig kväll! Vi passade också på att dela ut posters och flyers som alla fick sprida och sätta upp. Ungefär samma dag blev jag intervjuad av en journalist från ETC, som skrev en artikel som du kan läsa här.
Så till lördagen den 8 september! Vi i organisationsgruppen samlades en timme innan för att koordinera oss och kolla in torget där vi skulle ha aktionen. Klockan 15 började jag med att hålla ett tal (ca 5 min) där jag berättade om allvaret i klimatläget, varför vi vill göra aktionen och vårt krav om att kommunen ska införa en juridiskt bindande koldioxidbudget. Sen pratade en annan i organisationsgruppen om hur vi skulle ställa upp oss. Efter det formade vi två linjer på Stortorget – många var rödklädda efter vår uppmaning för att göra det mer effektfullt, och som har samma färg som “stopp” då vi vill säga “Here but no further” relaterat till utsläppen av växthusgaserna. Linjerna symboliserar de utsläppsgränser som vi inte kan passera om vi vill undvika katastrofala och oåterkalleliga klimatförändringar. Vi delade ut pamfletter med några slagord, information om Fossil Free, och om att vi vill att kommunen ska införa en koldioxidbudget. Medan vi stod i linjerna så peppade vi i organisationsgruppen deltagarna med slagorden som “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!” och “Keep it in the ground, I said, keep it in the ground! (klapp klapp)” och “Tomma ord och mera prat Räddar inte vårt klimat!”. Efter ett tag startade de själva de ramsorna 🙂
Efter drygt en halvtimme samlade vi ihop alla igen och tackade för att de hade kommit och sade att de var välkomna till ett “After-action-häng” på Smålands nation – ca 35 personer kom med! Där bjöd vi på fika som tog slut snabbt och berättade om vilka organisationer och grupper vi är med i för att inspirera till fortsatt engagemang – sedan var det fritt mingel 🙂
Efter aktionen skrev vi ett inlägg i facebook-evenemanget med länkar till alla de organisationer som togs upp på after-action-hänget, delade foton och en video som en i vår grupp hade klippt ihop. Vi delade dem också på Rise for Climate’s hemsida. Och vi skickade ett pressmeddelande till några lokaltidningar med ett par foton. Vi informerade också om det nästkommande mötet med Fossil Free Lund-gruppen.
Så, vad händer nu? Snart ska vi ha ett uppföljnings- och utvärderingsmöte, då vi ska prata om hur vi vill gå vidare med att få kommunen att införa en koldioxidbudget! Precis efter aktionen fick vi tips om att kontakta den lokala Naturskyddsföreningen-avdelningen som gärna skulle vilja vara med på det, och att ta kontakt med de tjänstemän som tydligen utreder en koldioxidbudget just nu… Spännande!